Ana Barton
  • Căprării
    • Epicderma
    • Drumult
    • De la Ana la caiafe
    • Viituri de scriituri
    • Samizdat
    • Ospecioi
    • Copilege
  • Parcă eu știu cine sunt…
Ana Barton
Reading now
Sarmale Florina Molnar

Cum fac eu sarmalele

Dec 20, 2014
Lacrima

Luly, luly, kukla…

Dec 19, 2014
Probe over MP Candy Crush photo

Fugătură

Dec 17, 2014
tunel-metrou

Sunt metrou. Nu mă tratez

Dec 16, 2014
Anna-Narcis-Pop-25.jpg-modificat-1024x678

Amantlâc versus oracol

Dec 15, 2014
Anatomie

Anatomia unei iluzii

Dec 10, 2014
Chisici mari si mici

Mumelor, nemumelor…

Load more

Cum fac eu sarmalele

Samizdat de Ana Barton / 21 decembrie 2014
next
Use ← → keys to navigate
  • A+ A-

Se iau două kile de carne amestec – vacă și porc. N-ai, nu-i nică. Pui doar porc. Pește să nu pui, totuși.

Proaspătă să fie carnea, adică nu-nghețată. Pui cât orez – cu bob rotund să fie – vrea inima ta. Adică: o cană, două, trei. De la trei în sus e pilaf turcesc cu un pic de carne. Orezul se alege pe modelul grâul de neghină, deși, mai nou, orezul e curat, nu cacând eram noi mici și mai mult pietricele găseam decât orez. Se spală în multe ape calde. Eu îl spăl în nouă-zece. Ultima să fie rece. Scuzați rima involuntară, am fost olimpică la grădiniță.

Se amestecă orezul și carnea. Se toacă fo tri-patru cepe. Nu toci mărunt. Ca la rațe e perfect. Se pun și ele-n vailingul unde-ai pus carnea cu orezul. Ceva suc de roșii sau pastă de tomate. Cimbru, nu crengi, da?, coriandru, nițică nucșoară. Sau niciun condiment, în afară de piper, dacă nu-ți plac condimentele.

APĂ CALDĂ. Asta dacă nu vrei ca bietele sarmale să aibă consistența unor gloanțe. Pui, dar nu un hârdău. Să aibă o consistență… cum să zic eu?… împachetabilă. Pui sare. Guști sau dai unuia care nu postește ori nu se scârbește de carnea crudă. Mie, par egzamplu, că io am luat o securică pe timpuri, aveam 12 ani, și-am furat ca răposatul Făt-Frumos din pulpa pajurei o bucată de carne caldă din pulpa porcului abia murit.

Lumea face sarmale cu varză murată de Crăciun. Așa o să fac și eu, că nu mă-ntreabă nimeni cum aș vrea. Dacă m-ar întreba, ar afla că mai bune-s alea cu varză crudă, opărită-n apă cu nițică sare grunjoasă. Oricum, aibi grijă să detașezi nervurile groase ale frunzelor, ca să fie-mpachetarea lesnicioasă.

Bun. Alegi frunzele zdravene și le pui deoparte. Pe-alea debile le toci și le-așterni pe fundul cratiței. Peste ele pui leuștean uscat, cu tot cu tulpini. Dacă voiești ardelenește rău, acolo e loc de costiță, slană afumată, bândoane și alte-ngrășături.

Sarmale Florina Molnar

Foto: Florina Molnar

Și-ncepi împachetarea. Prima sarma, aș, primele 15!, este/ sunt de-ncercare. Vezi și tu câtă compoziție trebuie să pui ca să poți rula o frunză. Și nu faci sarmale egale, că nu ești comunist! Eu le fac mari, că mă dor șalele de la stat mult în picioare, aplecată peste masă, la nouăzeci de grade. Bunică-mea zicea așa: „Să nu faci treabă din cur, că din cur îți iese!“ Îi convenea ei, c-avea un metru cincizeci.

Pui compoziția la un cap, acolo de unde-ai scos excesul de nervură, și rulezi o dată. Adunci marginile exterioare peste, ca să ai două închideri laterale, și-apoi rulezi până la capăt. Iei sarmaua, vezi că-i fragilă, te porți cu ea cacuoul, și-o pui în cratiță, peste varza tocată, leușteanul ca-n ierbar și slana/ costița de-ai risipit acolo.

Sarmalele se așază-n formă de raze. Așa încap mai multe. Lor le place-nghesuite, să știi. Ghengbeng sau cum să zice. Dar loc să respire trebuie să le laşi. Nu le sufoci. Ai terminat un rând, mai pui varză tocată, slăninuri afumate, dar leuștean nu. Ăla-i numai la bază.

După ultimul strat de sarmale, pui iar varză tocată. Apoi, torni niște suc de roșii sau pastă de tomate diluată-n apă. Peste tot, mai ales pe la-ncheieturi. Poți s-arunci prin locurile mici și libere foi de dafin și boabe de piper. Sau nu. Dacă faci sarmale cu foi de varză murată, atunci nu pui sare decât în compoziția de carne cu orez. Dacă-s din varză crudă, pui în lichidul de final, descris la-nceputul acestui ultim paragraf. Pui capac cratiței și-o laşi să dea-n foc pe ochiul cel mai mare al aragazului. După ce-ncepe să clocotească, o dai la cuptor, la foc mic. Sarmalele fierb mult și-ncet. Ca amoru’ implauzibil.

Alte creierisme:

  • Cozonaci cu mere şi brânză dulceCozonaci cu mere şi brânză dulce
  • Clabingu’ la vârsta a douaClabingu’ la vârsta a doua
  • ColindeţeColindeţe
  • FinauroraFinaurora
  • De Crăciun, harababurăDe Crăciun, harababură
Facebook0
Twitter0
Google+0
LinkedIn0
Pinterest0
Tags: craciun, reteta, sarmale

40 comentarii

  1. Monica / 21 decembrie 2014

    Ană, vezi că-ți sun la ușă! :))

    Reply
  2. Ana Barton / 21 decembrie 2014

    Hai, Monică! ;)

    Reply
  3. costelus / 21 decembrie 2014

    Cum ar veni, o postare pe gustul meu. :)

    Reply
  4. Raj / 21 decembrie 2014

    Io nu pot pt ca sa impachetez sarmalele. Creca oi cerca cu scoci…

    Reply
  5. Raj / 21 decembrie 2014

    Pai daca sarmalele ferb mult si incet, ca amoru implauzibil, cand is gata ? Io pui sarmalele la foc mare ca sa se faca repedea, ca amoru iepuresc. Cum ar fute epurele, scuzati expresia…

    Reply
  6. Raj / 21 decembrie 2014

    Azi se plinesc 25 de ani de la revolutie…

    Reply
  7. Raj / 21 decembrie 2014

    Si 30 de ani decand sa pishat Teodoru pe Mos Gerila, din oraselu copiilor…

    Reply
  8. Raj / 21 decembrie 2014

    Mos Gerila, Mos Gerila, pe la noi sa nu mai cvii, ca te bag in pizda matii si ma pis pe jucarii…

    Reply
  9. Raj / 21 decembrie 2014

    Tampita mai e fiimea asta. Iam zis sai distraga atentia lu mumasa, ca iam facut 1 cadou frumos, niste trandafiri misto, albi, galbeni si rosii, si am vrut sai pui intro vaza in living si iam zis lu fimea sa ma acopere ca sa nu se prinza masa. A inteles fix pula, a aruncat o patura pe mine…

    Reply
  10. Raj / 21 decembrie 2014

    5 trandafiri, 15 lei trandafiru, total 75 lei. Nici pa cei de la 8 Marte nu mi ia platit, e ultima oara cand ii daruesc flori…

    Reply
  11. Raj / 21 decembrie 2014

    Siameza si cu mine ne uitam ca toanta, ca proasta in pula la bradu pe care la podobit nevastamea…

    Reply
  12. Raj / 21 decembrie 2014

    Asta cu sarmalele imi aminteste de mamaia din Neamt, parca am mai povestit. Era mare maestra in gatit pentru nunti, botezuri si invers, adica inmormantari. A fost chemata sa faca dale gurii pt. o nunta. A vut sa ia oala mare de pe plita ca so puie po masa, dar cum sa opintit, fara sa vrea a scapat 1 partz. A luat infuriata si nacajita , 1 cleste de rascolit focu in vatra si, plina de furie a inceput sasi bata popoul , cu nadejde: sa ma faci tu de ras in lume, ai ? Si dai, si dai. Am sarit io sai salvez curu. Aveam vio 5 ani…

    Reply
    • Raj / 21 decembrie 2014

      Si ca sa nu mai patza o assfel de rusine, am povatzuito, sa nu se mai aplece, sa nu se mai opinteasca. Cand o vedeam ca da sa se aplece, tipam ca sisperatu: Mamaita, mamaita, nu te apleca !

      Reply
  13. Raj / 21 decembrie 2014

    Daca navem frunze de dafin , putem sa puiem si dan alea de salcam, dna Ana, cas la fel, ca sa nu zic ca chiar identice…

    Reply
  14. Raj / 21 decembrie 2014

    Teodoru a mai facut una nefacuta, in afara de faptu ca sa pisat pe Mos Gerila, fiind bat muci. Venise pin 88 din Libia, de la munci si avea bani multi, ca la porci. La o nunta stam umar la umar, sold la sold , buric la buric si urma sa se strige daru. Iam zis sa dea mai multi bani la dara, ca a venit din afara si are multi tare. “Da` si ci sa dau mai mult, cw, am futut mireasa ?” Mireasa era in ceafa lui, jaba iam facut semne ca disperatu sa taca naibii din bot…

    Reply
  15. Raj / 21 decembrie 2014

    Rodica era mireasa, o colega de liceu. Era tare zarghita. Spre dimineata a venit la mine si ma rugat so ajut sa se pise, ca fiind cercu ala mare dela rochia de mireasa, nu putea sa intre pe usa tauletei. Iam zis so ajute ginerica, dar mia zis cai bat si doarme cu capu pe masa. Am duso in spatele caminului cultural (care intre timp sa desfiintat si a devenit camin necultural, adica bodega), si iam zis sa se pise dupa gardu ala. Dupa gardu ala era 1 mesean bat pula si sa pisat pe el, ca nul vazuse , ca era intunerec.

    Reply
    • Raj / 21 decembrie 2014

      A terminat liceul cu 10, cu magna cum laude, io cu 6,33, cu magna cum criticae, ca ma criticat taica ca am fost loaza…

      Reply
  16. Raj / 21 decembrie 2014

    A venit la mine speriata de dupa gard simi zice: ba, mam pisat pe 1, ce ma fac acu, daca se trezeste ? Iam sis sa stea linistita, ca pe betivi numa pisatu rece ca gheata ii trezeste, iar ea a avut inspiratia sa se pishe cald…

    Reply
  17. Raj / 21 decembrie 2014

    Tot Teodoru mia facut 1 pocinog la o nunta. La Perinitza, nu sa lasat pan ce nu ma ales pe mine din cerc, ma luat in centrul acestuia si ma pus in genuche pe batista si ma pupat pe gura, nebunu naibii. Io iam zis, ba, nu se poate, dute reacu, dute in pula mea, ce, io is muere ca sa ma pupi, neghiobule ? El nu si nu, ca are 1 mare respect pt. mine si ca trebe sa ne pupam pe grura. Iam facut voea nebunului, ca alminterea nu sa putut…

    Reply
  18. Raj / 21 decembrie 2014

    Tot la o nunta, chear a lui, a lu Teodoru, au furat unii mireasa si ia zis ca tre sa dea o lada de sampanie. Teodoru a luat microfonu si a glasuit raspicat ca le da o pula. Io eram unu din hotii care iau furat mireasa. Ma intrebat unde am duso vreme dun ceas. Iam zis ca la posta. Sa facut negru de manie, ca era bat tranta si mia zis ca cum, nevasta lui la posta. Iam zis ca in cladirea postei, PTTR-ul adica. A rasuflat usurat…

    Reply
  19. Raj / 21 decembrie 2014

    ca of. PTTR era in imediata vecinatate a restaurantului unde se imbata unii ca porcii, dar sambata nu, ca se fac nunti…

    Reply
  20. Ana Barton / 21 decembrie 2014

    Mor de rââââââââââs! :lol: :lol: :lol:

    Reply
  21. Raj / 21 decembrie 2014

    Ati pus gloabe in brad, dna Ana ?

    Reply
  22. Raj / 21 decembrie 2014

    globuri…

    Reply
  23. Raj / 22 decembrie 2014

    La nunta aia au fo 3 nase, dna Ana. Nasa mare, nasa mica si nasa mijlocie. Nasa mijlocie a avut rolu ei bine definit in cadru nuntii, de mijlocire a posibelelor conflicte care sar fi iscat din senin. Specific ca in sambata aia ceriu era senin, fiind vizibila pe cer cu ochiu liber, ursa mare, caru mare, caru mic si, caru mijlociu, asta ca bonus pt. nasa mijlocie…

    Reply
  24. Raj / 22 decembrie 2014

    Dnna Ana, nu puteti pentru ca sa stergeti postarile mele ? Ma gandesc sa nu ceteasca careva si sa trimitza dupa mine vun doctor cu capu, caci postarile is pentru 1 anumit segment de cititori, nu pt.segmentu de motor, care ajuta la segmentarea motorului la masini (exclus 1,6)

    Reply
  25. Raj / 22 decembrie 2014

    Dna Ana, sarumana, de ceati pus peste sarmalele alea din poza de m-ai sus, taetzei de casa ?

    Reply
  26. Raj / 22 decembrie 2014

    Am calcat iar intrun rahat de caine. Acu, na, ce sa fac, am scris icea la sarmale, ca natz mai scris demult ceva despre rahatu de caine care ne napadeste…

    Reply
  27. Raj / 23 decembrie 2014

    Iar lam Dazlegat pe Pulica si iam dat drumu so babardeasca pe Costela, catelusa lu vecinu care se pise pe gardu meu x de cate x bea bere eftina. Iam zis lu boudracu sa nu mai scoatza tot madularu cand se pise pal meu gard. O patrime ar fi fost mai mult decat sufi. Lunar ii dau drumu dulaului pe ulita ca sa dea si el la buci sarmanu. Daca noi ne babardim, canii nu tre sa babardeasca si ei ? Az o venit pocu cu busuicu si Pulica sa dat la sutana + patrahiru pocului. Pocu a aruncat cu crucea dupa el, in timp

    Reply
  28. Raj / 23 decembrie 2014

    ce dascalu Gica Rupesac ia zis sa se duca in aia a lui. Dascalu nu rupe saci, ci chear asa il cheama, Rupesac. De asemenea, nu se gicaeste, ci chiar asa il cheama, Gica. In timp ce dulaul se deda la poalele pochii, fimea la admonestat pe dulau: Pulica, Pulica, fii cuminte ! Pocu so uitat la gingasa de fimea, donsoara de 18 ani aproape, facuta tarziu din cauza ca mi sa rupt prezervativu, si nui venea sa creaza cum poate sa vorbeasca o fata de familie buna(in spetza familia mea, caci de ea e vorba).

    Reply
  29. Raj / 23 decembrie 2014

    Vecinu de peste drum a zis cami va otravi canele penca sa bunginit in gradina lui. Iam zis ca nu e adevarat , iar el ma tras de maneca si de cravata (io nu port cravata, dar as vrea sa fiu tras de cravata, chiar miar placea !) si mia aratat rahatul cainelui. Iam zis ca nu e rahatul cainelui meu, penca e prea sighinash, prea anemic. Am scos sublerul din buzunar, caci io am tot timpu 1 shubler la mine, am masurat rahatul, rezultatul fiind phi 20 mm. :am luat cu mine pe vecin acasa la mine si iam demonstrat ca Pulica face rahati dodoloi. Am masurat 1, rezultatul fiind 60 mm., gros deci cam cat mana, creca ia rupt bucile cand lo fatat…

    Reply
  30. Ana Barton / 23 decembrie 2014

    Făcui cozonaci, Raj. Vali cum stă cu bucătăreala?

    Reply
  31. Gina Bradea / 23 decembrie 2015

    Fà, Anà, fà, asa mai da sarmale!!!! Imi faci concurenta serioasa, daca mai publici 2-3 retete ca asta, inchid pravalia si ma duc la Raj :)
    Laviu, fà doamna, ca tare meriti, esti frumoasa si desteapta cat 10!

    Reply
  32. Hapi / 23 decembrie 2015

    Teribil de frumos ai dictat rețeta, mai că aș face. Da le las deoparte, ca-n ultimii 8 ani, doar, doar oi apuca alt Craciun la mama…

    Reply
  33. Ramona / 23 decembrie 2015

    Si bunica-mea are vorba asta, varianta “din cur faci, din cur mananci!”. La sarmale e tare bun sfandocul, problema e ca eu l-am gasit numai in Oltenia.

    Reply
    • Ana Barton / 23 decembrie 2015

      Ce-i aia, Ramona?

      Reply
      • Ramona / 23 decembrie 2015

        Un condiment, o planta cum e si cimbru si altele. Eu il folosesc uscat, ca verde n-am gasit la babe in piata. L-am tot cautat prin magazine si nu-i. Dar da super gust la sarmalele cu varza. Am inteles ca se foloseste la preparatele de varza in special. Am dus anul trecut seminte si in Moldova, sa vedem daca o iesi ceva… Nu stiu nici eu mai multe despre sfandoc, ca nu prea m-am imprietenit cu oltencele….

        Reply
        • Ana Barton / 23 decembrie 2015

          ;)

          Reply
  34. Cristi / 23 decembrie 2015

    Super-mega-faina reteta! Asa da!
    Sarbatori fericite! :)

    Reply
    • Ana Barton / 23 decembrie 2015

      Mulţumesc! Şi ţie, Cristi. :)

      Reply

Spune-te aici: Anulează răspuns

COMANDĂ ONLINE










Articole recente

  • Ruxandra
  • Radine
  • Patru oameni și o vacă
  • Loteria magică
  • Bucurări

Categorii

  • Arte
  • Copilege
  • De la Ana la caiafe
  • Dialogos
  • Drumult
  • Epicderma
  • Fara categorie
  • Gânduri în picioare
  • Opinie
  • Ospecioi
  • Risipite
  • Samizdat
  • Viituri de scriituri

Comentarii recente

  • Daniela în Radine
  • Ana-Maria în Radine
  • Dana în Radine
  • Valentina în Radine
  • Primele trei litere în Cizmuliţe cu usturoi

Blogroll

  • acestblogdenervi
  • Casa jurnalistului
  • Catchy
  • Chinezu'
  • Dan Alexe
  • Deepseastories
  • Iulicika's Blog
  • Lorena Lupu
  • Marilena Guduleasa
  • Mircea Goia
  • Oraşul din palmă
  • Pistolul cu buline

Arhivă

  • iunie 2024 (1)
  • iunie 2021 (1)
  • mai 2021 (1)
  • aprilie 2021 (1)
  • decembrie 2020 (1)
  • august 2020 (1)
  • mai 2020 (2)
  • martie 2020 (1)
  • decembrie 2019 (3)
  • octombrie 2019 (1)
  • august 2019 (1)
  • iulie 2019 (1)
  • iunie 2019 (3)
  • martie 2019 (1)
  • februarie 2019 (1)
  • ianuarie 2019 (2)
  • decembrie 2018 (3)
  • noiembrie 2018 (2)
  • octombrie 2018 (2)
  • septembrie 2018 (3)
  • august 2018 (2)
  • iulie 2018 (3)
  • iunie 2018 (3)
  • mai 2018 (1)
  • aprilie 2018 (1)
  • martie 2018 (4)
  • februarie 2018 (8)
  • ianuarie 2018 (6)
  • decembrie 2017 (8)
  • noiembrie 2017 (2)
  • octombrie 2017 (4)
  • septembrie 2017 (7)
  • august 2017 (6)
  • iulie 2017 (1)
  • iunie 2017 (7)
  • mai 2017 (9)
  • aprilie 2017 (10)
  • martie 2017 (4)
  • februarie 2017 (6)
  • ianuarie 2017 (8)
  • decembrie 2016 (5)
  • noiembrie 2016 (3)
  • octombrie 2016 (5)
  • septembrie 2016 (5)
  • august 2016 (10)
  • iulie 2016 (6)
  • iunie 2016 (8)
  • mai 2016 (9)
  • aprilie 2016 (10)
  • martie 2016 (11)
  • februarie 2016 (8)
  • ianuarie 2016 (13)
  • decembrie 2015 (7)
  • noiembrie 2015 (10)
  • octombrie 2015 (12)
  • septembrie 2015 (13)
  • august 2015 (11)
  • iulie 2015 (12)
  • iunie 2015 (12)
  • mai 2015 (10)
  • aprilie 2015 (12)
  • martie 2015 (21)
  • februarie 2015 (15)
  • ianuarie 2015 (20)
  • decembrie 2014 (18)
  • noiembrie 2014 (11)
  • octombrie 2014 (11)
  • septembrie 2014 (14)
  • august 2014 (18)
  • iulie 2014 (10)
  • iunie 2014 (16)
  • mai 2014 (24)
  • aprilie 2014 (29)
  • martie 2014 (7)
  • decembrie 2013 (4)

Etichete

ajutor barbat barbati bucurie bunica carte casatorie casă copii copil copilarie dragoste drum durere educatie familie femei femeie film frumusete istorie literatura lumina mama moarte oameni om parinti politica poveste prietenie profesori relatie relatii Romania scoala societate Spectacol speranta suferinta suflet tata teatru viata viitor
Copyright © 2025 by Ana Barton.