Nici nu ştiu cum să-ţi scriu azi: să te iau direct sau să pun vorbelor surdină? Uite, n-o să le pun fiindcă te respect şi cred că poţi să iei cu lingura mare şi-o lămâie-ntreagă. Că e coaptă.
Lumea trăieşte cu frica de moarte. Vorba unui prieten de-al meu: „Murim de-atâta amar de vreme, şi tot ne mai e frică de moarte!“. Ne este, că doar nu metabolizăm istoria şi nici experienţele predecesorilor.
Treaba e însă că n-o mai recunoaştem, iar aici e un mal mic de adăstat. Să ne-aşezăm un pic în ierburi ‘nalte, dară. Că moartea e pe niveluri. Sigur, dacă ai noroc şi nu dă peste tine una năprasnică. Sunt dură? Da’ viaţa cum e, menuet?!
Indiferenţa ta e prima moarte, omule. Ţi-e cretă gustul a orice din jur şi, aici doare, al oricui. Zâmbetul ţi-e grimasă. Da, nimic nu-ţi mai place până la bucurie. Şi te târăşti, chit că biped, vorba femeii. Nimeni n-a zis atunci că bipedu’ ăsta e tare făţarnic, poa’ să-nsemne fix pe burtă, chit că nu se vede.
Se prea poate să găseşti şi-un ţap ispăşitor. E şi ăla un rol în viaţă, da’ vezi că s-ar putea să i-l atribui tu, să n-aibă bietul ţap nicio legătură cu vederile tale durute. Iar dacă, repede, repede, de la el treci la lumea largă, ai şi răspunsul: la tine-s dinţii care ţi-au sfâşiat carnea. Nu mai căuta alt ispravnic. Ţi-ai făcut treaba, te-ai răcit de lume. Eşti pe drumul sigur: te răceşti curând de tine.
Foto: Costică Acsinte
A fost lung? Te cred. Cel mai greu la tine-ajungi. Să te spinteci pe nervură, să-ţi scuipi seva şi s-o urli. Nu că este, ci de ne-ndestularea otrăvii. Gata, vina-i toată la tine, poţi să zaci şi să-ţi plângi de toată mila pe care-ai adunat-o-n poale. Sau în manşete. Eu zic că-i timpul să te şi boceşti niţel, c-ai murit pe jumătate şi nu-i rău să faci repetiţii parţiale.
Ţi s-aspriră tegumentele, deşi n-ai postit, ghem de pietre zgrunţuroase ai în pleoape-n loc de lacrimi. Eşti bine. Trei sferturi te-ai răcit. De-amu, lumea-i prea netrebnică pentru o minune ca tine. Izolează-te complet şi justifică-ţi toată gheaţa prin prostia restului. Hai, că nu e greu să mori, văzuşi?
Şi-ntr-o zi, nu te mai doare chiar nimic. Pe vremea când încă te mai uitai la lume, asta se chema zen în gurile lor. Nu şi-ntr-a ta, c-a ta era plină de iască. E bine că nu mai simţi nimic, de-acum te-ai eliberat, poţi, în sfârşit, să-ţi permiţi să funcţionezi doar. Că-ţi faci toate treburile bine, eşti eficient. Tentativele de surâs, tu cu tine, la perete, se lasă mereu cu spargeri mici la colţurile gurii. E, lasă, crema de gălbenele e panaceu universal, nu? Parcă aşa se spune.
Dar tu, ţie, ce-ţi mai spui? Nu la vorbe mă refer, ci la fricile alea mărunte, de ţin omu-n viaţă. Aşa-i că nu-ţi mai e teamă de nimic? Ai murit, mă. Ia un kil de arpacaş, zahăr, nucă, scorţişoară şi apucă-te de fiert.
Of!, ce răscolirăți prin cripta mea cu textul ăsta!… Merci!
Cu drag, Mihail.
La prima vedere am văzut un om mândru de vițica,vițelul lui…dar uităndu-mă mai atent,văd un un călău. Dacă te uiți și mai atent,vezi durerea animalului.
Îmi place să mănânc carne,dar fotografia asta mă face să devin vegetariană. Nu suport să văd suferință…
De unde știi dumneata toate astea? Nu-i ceva din spatele ochilor, că prea sunt limpezi.
Din trăitul meu şi al altor oameni.