Cârlig și Pisoiu erau prieteni din copilăria mare a primului și foarte mică a celui de-al doilea. Copilărie la țară. Cârlig era leat cu sora ăstuia mic, dar fata aia trăia-n lumea ei. Cu greu ai fi putut pune fie și-o jumătate de referință lângă ea. Oricum, nimeni n-ar fi vrut.
De la Cârlig a învățat Pisoiu să fumeze. Niște mătase de porumb uscată, rulată profesionist într-un pănuș. Jurai că acolo erau ani de experiență de torcedora. Și alte chestii băiețești, tot de la el. Se mai duceau amândoi și la pește, când avea ăla mare chef. Pisoiu-l respecta pe Cârlig, că nu-l trata niciodată pe el ca pe ăla mic.
Au trecut niște ani apropiați, iar Cârlig a-nceput să vrea cu fetele. Normal, doar era ăla mare. Pisoiu a-nțeles că timpul pentru el va fi mai puțin, așa că stătea mai mult cu băieții de vârsta lui. Dar făcea din când în când câte-o seară neagră și-o noapte albă cu prietenul lui. Așa-și reglau ei nivelul atașamentului din sânge.
Pe urmă, Cârlig a plecat la facultate, iar Pisoiu la liceu. În orașe diferite. Se vedeau în vacanțe, că telefoane mobile încă n-aveau. Abia apăruseră și erau foarte scumpe. Le era dor unul de altul, dar băieții nu-și spun lucruri de-astea, să nu se sperie singuri. Însă se vede mereu când se-ntâlnesc doi prieteni, după cum măresc ochii și-și plesnesc mâinile cu-ncetinitorul.
Odată, într-o toamnă, s-au întâlnit întâmplător pe stradă, în București. De bucurie, Cârlig a lăsat ce-avea de făcut și-au intrat să bea o duzină de cafele într-un bar de pe bulevardul Dacia, spre Muzeul Literaturii. Mă rog, unde era muzeul. Au stat acolo câteva ore și-au povestit. Aveau același râs amândoi, ăla pe care-l crescuseră-mpreună de când erau mici.
Foto: Costică Acsinte
Sigur c-a venit vorba și despre fete, dar acum avea și Pisoiul de povestit, că era băiat mare. Era un pic supărat că relațiile astea din liceu nu durează. Cârlig l-a ascultat atent și liniștit, a mai cerut și-a treisprezecea cafea, scurtă, amară și lăptoasă, și-a zis:
– Bă, Pisoiule, în liceu îți faci mâna, să știi. Astea-s rahaturi de copii. P-ormă s-agravează boala.
– Cum, mă?
– Bă, cât stai la mă-ta și la tac-tu, e parfum. Că te duci și te-ntâlnești cu gagicile, plimbare, pupare, film, cofetărie. Liniște, bă, pricepi?
– Încerc.
– Bine, mă, să te iau cronologic. Te scoli dimineața, te duci la școală, te uiți după fete p-acolo, dup-aia iei gașca și vă duceți prin parc, faci ce vrei tu și cât vrei tu și-apoi te duci acasă, da?
– Da.
– Pisoiule, după ce nu mai ești la liceu, se schimbă treaba. O să vrei să stai singur. Singur, vorba vine, c-o s-ajungi să stai c-o fată, c-așa-i mersu’.
– Obligatoriu?
– Teoretic, nu, practic, da. Viața ta o să aibă două anotimpuri, bă: vară și iarnă. Vara, o să fii ca greierele: Vamă, chefuri, băutură. La mare te-ndrăgostești de două-trei ori, hai, cinci-șase, că nu ești apucat. Te distrezi toată vara. Pe toamnă, târziu, tre’ să ai grijă să te-așezi. Poa’ să vină frigul din octombrie, iar ăștia știi că dau căldură când își aduc aminte. Nu e bine să dormi singur. Răcești dracu’. Te-mbolnăvești. Vii acasă, aprinzi singur lumina, vorbești singur, te culci în ghețurile alea. Ajungi să nici nu mai desfaci patul, mă, te culci direct pe macatu’ de la mă-ta mare. Plapuma n-are sobă, mă. Te bagi înăuntru, o tragi peste cap și-ncepi să sufli-acolo, să te-ncălzești. E treabă a dracului singurătatea asta. Așa, dacă ai cu cine sta, de frig, de drag, tot te-acoperi acolo cu un suflet de om. Și treci iarna. Ține minte de la mine: iarna nu te desparți nici mort! Aștepți să vină vara. Altă treabă, altă libertate.
Din ziua aia, Pisoiu a făcut alergie la despărțirile din sezonul rece. Dacă aude că vreunul dintre prietenii lui inițiază o astfel de oroare, nici nu mai vorbește cu el. Oamenii inconștienți nu merită niciun fel de atenție.
Nu pot să trec peste amorezii Domnului Acsinte.
Ea, fără dăruire prea mare, gândindu-se la un fost iubit. El ţine mâna în şold. Sacou cambrat cu mîneci xxl, pantaloni largi şi pantofi patinaţi. O fi Pisoiu în prag de iarnă.
Şi ea ştie.
Cum poa sal cheme pe cineva Carlig, dna Ana ? Iar scoateti nume ca sa ma doara pe subsemnatu capu ?………………… De ce tineti secret votu dv., dna Ana ? Io votez cu Moni Macovei, pe bune. Daca va voi suna maine in fapt de dimineata, imi veti dfestainui cu cine at voti ? Sami coaca, sa ma ia dracu, daca va voi desconspira actiunea dv. secreta !…………….. Cea deunazi dna Seva ca la romani totu trece pin stomag. Ca so contrazic, ii voi spune dnei Seva ca la romani totu trece prin pula, caatare majoritatea covarsitoare a barbatilor vor vota cu dna Udrea Elena, cai dama bine………………
Dna Ana, Neculai, gunoeru meu eminenche ma intrebat asara de sanatate si iam zis ca sunt plin de profunzime abisala a metafizicului cotidian. A belit ochii mari la mine, sa dus intrun colt de 90 de grade si facea semnu ala la tampla, uitanduse catra mine, lu Costica de pe vidanja. Credeti ca am exagerat oleaca ? Ca io oricum am ibntrat in colimator penca ascult tata ziulica pop opera . Andre Rieu, Distinto, etc. So bag pe manele ca sa le treaca uluiala ?
Raj, te iubesc fără fisură.