Se iau două kile de carne amestec – vacă și porc. N-ai, nu-i nică. Pui doar porc. Pește să nu pui, totuși.
Proaspătă să fie carnea, adică nu-nghețată. Pui cât orez – cu bob rotund să fie – vrea inima ta. Adică: o cană, două, trei. De la trei în sus e pilaf turcesc cu un pic de carne. Orezul se alege pe modelul grâul de neghină, deși, mai nou, orezul e curat, nu cacând eram noi mici și mai mult pietricele găseam decât orez. Se spală în multe ape calde. Eu îl spăl în nouă-zece. Ultima să fie rece. Scuzați rima involuntară, am fost olimpică la grădiniță.
Se amestecă orezul și carnea. Se toacă fo tri-patru cepe. Nu toci mărunt. Ca la rațe e perfect. Se pun și ele-n vailingul unde-ai pus carnea cu orezul. Ceva suc de roșii sau pastă de tomate. Cimbru, nu crengi, da?, coriandru, nițică nucșoară. Sau niciun condiment, în afară de piper, dacă nu-ți plac condimentele.
APĂ CALDĂ. Asta dacă nu vrei ca bietele sarmale să aibă consistența unor gloanțe. Pui, dar nu un hârdău. Să aibă o consistență… cum să zic eu?… împachetabilă. Pui sare. Guști sau dai unuia care nu postește ori nu se scârbește de carnea crudă. Mie, par egzamplu, că io am luat o securică pe timpuri, aveam 12 ani, și-am furat ca răposatul Făt-Frumos din pulpa pajurei o bucată de carne caldă din pulpa porcului abia murit.
Lumea face sarmale cu varză murată de Crăciun. Așa o să fac și eu, că nu mă-ntreabă nimeni cum aș vrea. Dacă m-ar întreba, ar afla că mai bune-s alea cu varză crudă, opărită-n apă cu nițică sare grunjoasă. Oricum, aibi grijă să detașezi nervurile groase ale frunzelor, ca să fie-mpachetarea lesnicioasă.
Bun. Alegi frunzele zdravene și le pui deoparte. Pe-alea debile le toci și le-așterni pe fundul cratiței. Peste ele pui leuștean uscat, cu tot cu tulpini. Dacă voiești ardelenește rău, acolo e loc de costiță, slană afumată, bândoane și alte-ngrășături.
Foto: Florina Molnar
Și-ncepi împachetarea. Prima sarma, aș, primele 15!, este/ sunt de-ncercare. Vezi și tu câtă compoziție trebuie să pui ca să poți rula o frunză. Și nu faci sarmale egale, că nu ești comunist! Eu le fac mari, că mă dor șalele de la stat mult în picioare, aplecată peste masă, la nouăzeci de grade. Bunică-mea zicea așa: „Să nu faci treabă din cur, că din cur îți iese!“ Îi convenea ei, c-avea un metru cincizeci.
Pui compoziția la un cap, acolo de unde-ai scos excesul de nervură, și rulezi o dată. Adunci marginile exterioare peste, ca să ai două închideri laterale, și-apoi rulezi până la capăt. Iei sarmaua, vezi că-i fragilă, te porți cu ea cacuoul, și-o pui în cratiță, peste varza tocată, leușteanul ca-n ierbar și slana/ costița de-ai risipit acolo.
Sarmalele se așază-n formă de raze. Așa încap mai multe. Lor le place-nghesuite, să știi. Ghengbeng sau cum să zice. Dar loc să respire trebuie să le laşi. Nu le sufoci. Ai terminat un rând, mai pui varză tocată, slăninuri afumate, dar leuștean nu. Ăla-i numai la bază.
După ultimul strat de sarmale, pui iar varză tocată. Apoi, torni niște suc de roșii sau pastă de tomate diluată-n apă. Peste tot, mai ales pe la-ncheieturi. Poți s-arunci prin locurile mici și libere foi de dafin și boabe de piper. Sau nu. Dacă faci sarmale cu foi de varză murată, atunci nu pui sare decât în compoziția de carne cu orez. Dacă-s din varză crudă, pui în lichidul de final, descris la-nceputul acestui ultim paragraf. Pui capac cratiței și-o laşi să dea-n foc pe ochiul cel mai mare al aragazului. După ce-ncepe să clocotească, o dai la cuptor, la foc mic. Sarmalele fierb mult și-ncet. Ca amoru’ implauzibil.
Ană, vezi că-ți sun la ușă! :))
Hai, Monică!
Cum ar veni, o postare pe gustul meu.
Io nu pot pt ca sa impachetez sarmalele. Creca oi cerca cu scoci…
Pai daca sarmalele ferb mult si incet, ca amoru implauzibil, cand is gata ? Io pui sarmalele la foc mare ca sa se faca repedea, ca amoru iepuresc. Cum ar fute epurele, scuzati expresia…
Azi se plinesc 25 de ani de la revolutie…
Si 30 de ani decand sa pishat Teodoru pe Mos Gerila, din oraselu copiilor…
Mos Gerila, Mos Gerila, pe la noi sa nu mai cvii, ca te bag in pizda matii si ma pis pe jucarii…
Tampita mai e fiimea asta. Iam zis sai distraga atentia lu mumasa, ca iam facut 1 cadou frumos, niste trandafiri misto, albi, galbeni si rosii, si am vrut sai pui intro vaza in living si iam zis lu fimea sa ma acopere ca sa nu se prinza masa. A inteles fix pula, a aruncat o patura pe mine…
5 trandafiri, 15 lei trandafiru, total 75 lei. Nici pa cei de la 8 Marte nu mi ia platit, e ultima oara cand ii daruesc flori…
Siameza si cu mine ne uitam ca toanta, ca proasta in pula la bradu pe care la podobit nevastamea…
Asta cu sarmalele imi aminteste de mamaia din Neamt, parca am mai povestit. Era mare maestra in gatit pentru nunti, botezuri si invers, adica inmormantari. A fost chemata sa faca dale gurii pt. o nunta. A vut sa ia oala mare de pe plita ca so puie po masa, dar cum sa opintit, fara sa vrea a scapat 1 partz. A luat infuriata si nacajita , 1 cleste de rascolit focu in vatra si, plina de furie a inceput sasi bata popoul , cu nadejde: sa ma faci tu de ras in lume, ai ? Si dai, si dai. Am sarit io sai salvez curu. Aveam vio 5 ani…
Si ca sa nu mai patza o assfel de rusine, am povatzuito, sa nu se mai aplece, sa nu se mai opinteasca. Cand o vedeam ca da sa se aplece, tipam ca sisperatu: Mamaita, mamaita, nu te apleca !
Daca navem frunze de dafin , putem sa puiem si dan alea de salcam, dna Ana, cas la fel, ca sa nu zic ca chiar identice…
Teodoru a mai facut una nefacuta, in afara de faptu ca sa pisat pe Mos Gerila, fiind bat muci. Venise pin 88 din Libia, de la munci si avea bani multi, ca la porci. La o nunta stam umar la umar, sold la sold , buric la buric si urma sa se strige daru. Iam zis sa dea mai multi bani la dara, ca a venit din afara si are multi tare. “Da` si ci sa dau mai mult, cw, am futut mireasa ?” Mireasa era in ceafa lui, jaba iam facut semne ca disperatu sa taca naibii din bot…
Rodica era mireasa, o colega de liceu. Era tare zarghita. Spre dimineata a venit la mine si ma rugat so ajut sa se pise, ca fiind cercu ala mare dela rochia de mireasa, nu putea sa intre pe usa tauletei. Iam zis so ajute ginerica, dar mia zis cai bat si doarme cu capu pe masa. Am duso in spatele caminului cultural (care intre timp sa desfiintat si a devenit camin necultural, adica bodega), si iam zis sa se pise dupa gardu ala. Dupa gardu ala era 1 mesean bat pula si sa pisat pe el, ca nul vazuse , ca era intunerec.
A terminat liceul cu 10, cu magna cum laude, io cu 6,33, cu magna cum criticae, ca ma criticat taica ca am fost loaza…
A venit la mine speriata de dupa gard simi zice: ba, mam pisat pe 1, ce ma fac acu, daca se trezeste ? Iam sis sa stea linistita, ca pe betivi numa pisatu rece ca gheata ii trezeste, iar ea a avut inspiratia sa se pishe cald…
Tot Teodoru mia facut 1 pocinog la o nunta. La Perinitza, nu sa lasat pan ce nu ma ales pe mine din cerc, ma luat in centrul acestuia si ma pus in genuche pe batista si ma pupat pe gura, nebunu naibii. Io iam zis, ba, nu se poate, dute reacu, dute in pula mea, ce, io is muere ca sa ma pupi, neghiobule ? El nu si nu, ca are 1 mare respect pt. mine si ca trebe sa ne pupam pe grura. Iam facut voea nebunului, ca alminterea nu sa putut…
Tot la o nunta, chear a lui, a lu Teodoru, au furat unii mireasa si ia zis ca tre sa dea o lada de sampanie. Teodoru a luat microfonu si a glasuit raspicat ca le da o pula. Io eram unu din hotii care iau furat mireasa. Ma intrebat unde am duso vreme dun ceas. Iam zis ca la posta. Sa facut negru de manie, ca era bat tranta si mia zis ca cum, nevasta lui la posta. Iam zis ca in cladirea postei, PTTR-ul adica. A rasuflat usurat…
ca of. PTTR era in imediata vecinatate a restaurantului unde se imbata unii ca porcii, dar sambata nu, ca se fac nunti…
Mor de rââââââââââs!
Ati pus gloabe in brad, dna Ana ?
globuri…
La nunta aia au fo 3 nase, dna Ana. Nasa mare, nasa mica si nasa mijlocie. Nasa mijlocie a avut rolu ei bine definit in cadru nuntii, de mijlocire a posibelelor conflicte care sar fi iscat din senin. Specific ca in sambata aia ceriu era senin, fiind vizibila pe cer cu ochiu liber, ursa mare, caru mare, caru mic si, caru mijlociu, asta ca bonus pt. nasa mijlocie…
Dnna Ana, nu puteti pentru ca sa stergeti postarile mele ? Ma gandesc sa nu ceteasca careva si sa trimitza dupa mine vun doctor cu capu, caci postarile is pentru 1 anumit segment de cititori, nu pt.segmentu de motor, care ajuta la segmentarea motorului la masini (exclus 1,6)
Dna Ana, sarumana, de ceati pus peste sarmalele alea din poza de m-ai sus, taetzei de casa ?
Am calcat iar intrun rahat de caine. Acu, na, ce sa fac, am scris icea la sarmale, ca natz mai scris demult ceva despre rahatu de caine care ne napadeste…
Iar lam Dazlegat pe Pulica si iam dat drumu so babardeasca pe Costela, catelusa lu vecinu care se pise pe gardu meu x de cate x bea bere eftina. Iam zis lu boudracu sa nu mai scoatza tot madularu cand se pise pal meu gard. O patrime ar fi fost mai mult decat sufi. Lunar ii dau drumu dulaului pe ulita ca sa dea si el la buci sarmanu. Daca noi ne babardim, canii nu tre sa babardeasca si ei ? Az o venit pocu cu busuicu si Pulica sa dat la sutana + patrahiru pocului. Pocu a aruncat cu crucea dupa el, in timp
ce dascalu Gica Rupesac ia zis sa se duca in aia a lui. Dascalu nu rupe saci, ci chear asa il cheama, Rupesac. De asemenea, nu se gicaeste, ci chiar asa il cheama, Gica. In timp ce dulaul se deda la poalele pochii, fimea la admonestat pe dulau: Pulica, Pulica, fii cuminte ! Pocu so uitat la gingasa de fimea, donsoara de 18 ani aproape, facuta tarziu din cauza ca mi sa rupt prezervativu, si nui venea sa creaza cum poate sa vorbeasca o fata de familie buna(in spetza familia mea, caci de ea e vorba).
Vecinu de peste drum a zis cami va otravi canele penca sa bunginit in gradina lui. Iam zis ca nu e adevarat , iar el ma tras de maneca si de cravata (io nu port cravata, dar as vrea sa fiu tras de cravata, chiar miar placea !) si mia aratat rahatul cainelui. Iam zis ca nu e rahatul cainelui meu, penca e prea sighinash, prea anemic. Am scos sublerul din buzunar, caci io am tot timpu 1 shubler la mine, am masurat rahatul, rezultatul fiind phi 20 mm. :am luat cu mine pe vecin acasa la mine si iam demonstrat ca Pulica face rahati dodoloi. Am masurat 1, rezultatul fiind 60 mm., gros deci cam cat mana, creca ia rupt bucile cand lo fatat…
Făcui cozonaci, Raj. Vali cum stă cu bucătăreala?
Fà, Anà, fà, asa mai da sarmale!!!! Imi faci concurenta serioasa, daca mai publici 2-3 retete ca asta, inchid pravalia si ma duc la Raj
Laviu, fà doamna, ca tare meriti, esti frumoasa si desteapta cat 10!
Teribil de frumos ai dictat rețeta, mai că aș face. Da le las deoparte, ca-n ultimii 8 ani, doar, doar oi apuca alt Craciun la mama…
Si bunica-mea are vorba asta, varianta “din cur faci, din cur mananci!”. La sarmale e tare bun sfandocul, problema e ca eu l-am gasit numai in Oltenia.
Ce-i aia, Ramona?
Un condiment, o planta cum e si cimbru si altele. Eu il folosesc uscat, ca verde n-am gasit la babe in piata. L-am tot cautat prin magazine si nu-i. Dar da super gust la sarmalele cu varza. Am inteles ca se foloseste la preparatele de varza in special. Am dus anul trecut seminte si in Moldova, sa vedem daca o iesi ceva… Nu stiu nici eu mai multe despre sfandoc, ca nu prea m-am imprietenit cu oltencele….
Super-mega-faina reteta! Asa da!
Sarbatori fericite!
Mulţumesc! Şi ţie, Cristi.