Ana Barton
  • Căprării
    • Epicderma
    • Drumult
    • De la Ana la caiafe
    • Viituri de scriituri
    • Samizdat
    • Ospecioi
    • Copilege
  • Parcă eu știu cine sunt…
Ana Barton
Reading now
Cozonac

Cozonaci cu mere şi brânză dulce

Dec 21, 2014
Sarmale Florina Molnar

Cum fac eu sarmalele

Dec 20, 2014
Lacrima

Luly, luly, kukla…

Dec 19, 2014
Probe over MP Candy Crush photo

Fugătură

Dec 17, 2014
tunel-metrou

Sunt metrou. Nu mă tratez

Dec 16, 2014
Anna-Narcis-Pop-25.jpg-modificat-1024x678

Amantlâc versus oracol

Dec 15, 2014
Anatomie

Anatomia unei iluzii

Load more

Cozonaci cu mere şi brânză dulce

Samizdat de Ana Barton / 23 decembrie 2014
next
Use ← → keys to navigate
  • A+ A-

Când am împlinit 18 ani, bună-mea, Irma, a zis că vrea să vină la ziua mea. „Ce să-ţi aduc?“. Nimic, bună. Să-mi faci cozonaci, adică să mă laşi să stau lângă tine şi să te-ajut. Să-nvăţ cum se fac. Ştii că mi-e frică de aluaturile dospite. „Vine buna şi te-nvaţă.“

Am făcut, am mâncat, am uitat. De fapt, nu m-am încumetat singură. A trecut vremea. Acum trei ani, i-am cerut Violetei, prietena mea din clasa a IX-a şi până om trece dincolo, reţeta mă-sii, că-mi plac foarte mult ai ei în ultimii ani. Cel mai mult.

Azi m-am gândit să combin cele două reţete, adică să păstrez aluatul mamei Violetei şi să pun umplutura bună-mii. Adică mere şi brânză dulce. Sigur c-am făcut şi doi cu nucă şi cacao, că fu cerere.

Aşa. La un kilogram de făină trebuie şase ouă, un litru de lapte dulce, 50 de miligrame de drojdie, o cană de zahăr, 100 de mililitri de ulei, dar o să vezi că nu chiar atât de mult ulei.

Primul lucru: încălzeşti bucătăria. Aduci ingredientele în ea. Cerni făina în vailing. Niciodată nu foloseşti făină necernută ad-hoc. Pe urmă, iei o cană din laptele ăla, pui două linguri de zahăr în ea şi-l încălzeşti pe foc. Ştii cât? Cum ai face un biberon pentru un copil. Adică să-l poţi bea fără să strângi din ochi. Dar îl încerci cu degetul, că n-ai înnebunit, să bei drojdie diluată. Asta pentru că-n laptele ăla cald, cu zahăr, desfaci drojdia.

În laptele cel mult şi mare din care luaşi cana de mai-nainte pui cana de zahăr şi cele şase ouă. Amesteci cu un tel şi pui pe foc. Nu te opreşti din amestecat şi-l încălzeşti la fel ca pe precedentul amestec. Le împreunezi şi torni totul peste făina cernută. Eu am pus acolo o jumătate de pachet de unt moale.

Cozonac

Faci „tăt un hei“, vorba bună-mii, adică amesteci toate ingredientele şi iei aluatul la frământat. Până face băşici. Minimum o jumătate de oră. Frământatul seamănă foarte bine cu un masaj făcut cu ură şi părtinire. Da, o să te doară spatele după, dar nu să mori. Eu am mai pus acolo, în timpul frământatului, vreo 50 de mililitri de ulei.

Dai vailingul deoparte, eu l-am pus pe aragaz, am aprins cuptorul, l-am deschis şi le-am zis ăstora să nu se mai vânture pe uşi, ca să-mi dospească aluatul. Am pus o scândură-n diagonală pe buza vasului, iar peste ea am aruncat un ştergar. Dospitura-i gata când aluatul creşte de ajunge la scândură, ba chiar o ridică.

Nu zisei de condimente. Pui ce-ţi place. Eu am ras coaja a două lămâi uriaşe şi mai mult portocalii şi-am aruncat şi zahăr Bourbon. Am uitat de batoane de vanilie, de-aia am pus zahărul vanilinat.

Umplutura de brânză o faci cu brânză dulce, de vaci îi zice prin magazine, vreo trei ouă, zahăr, iar vanilie, iar coajă de lămâie. Pe-aia de mere o faci din răzătură de mere decojite, pe care-o storci foarte bine cu amândouă mâinile, pui zahăr şi scorţişoară şi-o aşterni apoi pe foc mic, amestecând tot timpul. Umplutura de cacao şi nucă o faci cu albuşuri de ou, vreo două, cacao şi nucă, biansiur. Păstrezi gălbenuşurile, să ungi cozonacii după ce-i aşezi în tăvile pe care le-ai uns cu niţel ulei înainte să pui aluatu-n ele şi-i mai laşi pe aragaz să dospească măcar un sfert de oră.

Şi te bucuri înainte, în timpul facerii şi după. Altfel, nu iese nimic.

Alte creierisme:

  • De Crăciun, harababurăDe Crăciun, harababură
  • Muierit şi panificaţieMuierit şi panificaţie
  • Cum fac eu sarmaleleCum fac eu sarmalele
  • Pere târziiPere târzii
  • Ce-au făcut părinţii mei mai bun şi mai bun…Ce-au făcut părinţii mei mai bun şi mai bun…
Facebook770
Twitter0
Google+1
LinkedIn0
Pinterest0
Tags: acasa, aluat, bucurie, cozonac, familie, reteta, sarbatoare

8 comentarii

  1. TIPSYNEL / 23 decembrie 2014

    A mea sotie, moldoveanca din Bacau, tot asa face dospeala si umplutura, numa* ca ma pune pe mine sa-l “muncesc”pana nu mai pot…Stiu ca e gata cand face basici si mie imi curge sudoare de pe frunte ! Pana sa apuce ea sa ma stearga c-un stergar, cativa stropi pica-n covata, prelingandu-se pe nas! Ne amuzam teribil ( mai ales eu ), pentru ca, da, trebuie facuti cu dragoste si bucurie, altfel nu iese nimic ! Ce buni sunt…! Sarut mana si sarbatori linistite va doresc !

    Reply
  2. Ana Barton / 23 decembrie 2014

    Şi noi vouă, Tipsynel. :)

    Reply
  3. uc / 23 decembrie 2014

    suna minunat :) n-am mancat cu branza inca, mi-e pofta

    Sarbatori fericite, Ana! :*

    Reply
  4. Ana Barton / 24 decembrie 2014

    Şi ţie, Uc!

    Reply
  5. 1Q-opsedatu` / 24 decembrie 2014

    Citii ”Miroase-a brânză-n casă când deschizi ochii”
    Aici ca să vedeți ce suflet muncit de păcate am. Cred că d`asta nu vin des pe blogul aista, că nu-mi place să pătez covorul cu bocancii mei sparți. Dacă ar fi să mor, nici nu știu unde să mă duc: în Rai sau în Iad?! Am prieteni buni și colo, și colo…
    Oricum, sunt mai atent ca dom Raj care vine cu vidanja târâș ca să mă tragă în cisterna dânsului

    Reply
  6. Delafluviu Guzi / 20 decembrie 2015

    Domnule Raj, fimeia asta nu merita să fie…poapă ?

    Reply
  7. Claudia / 11 martie 2019

    Cam cat se lasa in cuptor,va rog?

    Reply
    • Ana Barton / 12 martie 2019

      Cam 25 de minute, dar trebuie să-i puneți în cuptorul gata încins și să verificați după 20 de minte.

      Reply

Spune-te aici: Anulează răspuns

COMANDĂ ONLINE










Articole recente

  • Bucurări
  • Tanti
  • „Am ostenit să trudesc pentru a nu visa”
  • Lăsați copiii să se spună, fraților
  • Mihnea Boștină: „Mintea cea de pe urmă are memoria scurtă”

Categorii

  • Arte
  • Copilege
  • De la Ana la caiafe
  • Dialogos
  • Drumult
  • Epicderma
  • Fara categorie
  • Gânduri în picioare
  • Opinie
  • Ospecioi
  • Risipite
  • Samizdat
  • Viituri de scriituri

Comentarii recente

  • Elena în Bucurări
  • bConnected în Lăsați copiii să se spună, fraților
  • Diana în Lăsați copiii să se spună, fraților
  • Elena în Tanti
  • Primele trei litere în Pere târzii

Blogroll

  • acestblogdenervi
  • Casa jurnalistului
  • Catchy
  • Chinezu'
  • Dan Alexe
  • Deepseastories
  • Iulicika's Blog
  • Lorena Lupu
  • Marilena Guduleasa
  • Mircea Goia
  • Oraşul din palmă
  • Pistolul cu buline

Arhivă

  • decembrie 2020 (1)
  • august 2020 (1)
  • mai 2020 (2)
  • martie 2020 (1)
  • decembrie 2019 (3)
  • octombrie 2019 (1)
  • august 2019 (1)
  • iulie 2019 (1)
  • iunie 2019 (3)
  • martie 2019 (1)
  • februarie 2019 (1)
  • ianuarie 2019 (2)
  • decembrie 2018 (3)
  • noiembrie 2018 (2)
  • octombrie 2018 (2)
  • septembrie 2018 (3)
  • august 2018 (2)
  • iulie 2018 (3)
  • iunie 2018 (3)
  • mai 2018 (1)
  • aprilie 2018 (1)
  • martie 2018 (4)
  • februarie 2018 (8)
  • ianuarie 2018 (6)
  • decembrie 2017 (8)
  • noiembrie 2017 (2)
  • octombrie 2017 (4)
  • septembrie 2017 (7)
  • august 2017 (6)
  • iulie 2017 (1)
  • iunie 2017 (7)
  • mai 2017 (9)
  • aprilie 2017 (10)
  • martie 2017 (4)
  • februarie 2017 (6)
  • ianuarie 2017 (8)
  • decembrie 2016 (5)
  • noiembrie 2016 (3)
  • octombrie 2016 (5)
  • septembrie 2016 (5)
  • august 2016 (10)
  • iulie 2016 (6)
  • iunie 2016 (8)
  • mai 2016 (9)
  • aprilie 2016 (10)
  • martie 2016 (11)
  • februarie 2016 (8)
  • ianuarie 2016 (13)
  • decembrie 2015 (7)
  • noiembrie 2015 (10)
  • octombrie 2015 (12)
  • septembrie 2015 (13)
  • august 2015 (11)
  • iulie 2015 (12)
  • iunie 2015 (12)
  • mai 2015 (10)
  • aprilie 2015 (12)
  • martie 2015 (21)
  • februarie 2015 (15)
  • ianuarie 2015 (20)
  • decembrie 2014 (18)
  • noiembrie 2014 (11)
  • octombrie 2014 (11)
  • septembrie 2014 (14)
  • august 2014 (18)
  • iulie 2014 (10)
  • iunie 2014 (16)
  • mai 2014 (24)
  • aprilie 2014 (29)
  • martie 2014 (7)
  • decembrie 2013 (4)

Etichete

ajutor barbat barbati bucurie bunica carte casatorie casă copii copil copilarie dragoste drum durere educatie familie femei femeie film frumusete istorie literatura lumina mama moarte oameni om parinti politica poveste prietenie profesori relatie relatii Romania scoala societate Spectacol speranta suferinta suflet tata teatru viata viitor
Copyright © 2021 by Ana Barton.